Deze pagina is gebouwd op 06/08/2023 11:37:54 met de export van 06/08/2023 11:31:48

De behoefte aan data-analyse en digitaal kaartmateriaal vanuit de diverse beleidsvelden neemt toe; heel fors en snel en ook. Dit vraagstuk komt naar voren vanuit de maatschappelijke ontwikkelingen rondom digitalisering, maar wordt ook meer en meer aangejaagd door wettelijke ontwikkelingen waaronder de Omgevingswet en het bijbehorende digitaal stelsel. Je ontkomt er als gemeente niet aan informatie anders te verwerken. In onze i-visie is vastgelegd dat we een snelle volger willen zijn bij digitalisering en datagedreven werken.

Binnen onze organisatie neemt het toepassen van en werken met data een steeds belangrijker plek in. Dat is ook nodig omdat data ons steeds meer inzicht geven, en daardoor een goede leidraad kunnen zijn om de complexe opgaven die er op ons af komen goed binnen de gemeente te laten landen. Het raakt het sociaal en ruimtelijk domein vooral bij het maken van een nieuwe omgevingsvisie, de woonzorg opgaven, de groeiende behoefte aan woningen, werken, ontspannen, energievoorzieningen, de transitie in de landbouw, klimaat en natuur.

Voor 2024 wordt capaciteit gevraagd om ervoor te zorgen dat informatie over de kwaliteit van onze leefomgeving centraal en doelgericht verder wordt ingericht. Het betreft capaciteit voor het vertalen van inhoudelijke gegevens naar leesbare, voor iedereen toegankelijke kaarten met heldere toelichtingen. Het gaat om het vertalen van data over milieuwaarden, waaronder de landelijke flora- en faunadatabase, naar bruikbare visuele data/informatie. Aansluiten bij digital twin van Deventer, met vakinhoudelijke invulling, dit om een heldere afweging bij ruimtelijke projecten mogelijk te maken.  

We vragen middelen aan voor het jaar 2024 zodat we een eerste slag kunnen slaan om informatie te genereren.  

Programma (bedragen x €1.000)

2024

2025

2026

2027

Milieu en duurzaamheid - Milieuwaarden (datagedreven werken)

105